Zorgwoord van het jaar

Binnenkort wordt de verkiezing voor het woord van het jaar gehouden. Van de laatste twee jaar kennen we de winnaars “project-x-feest” en “selfie”.  Ieder jaar is het weer een treffend woord dat de tijdgeest goed weergeeft. Dit jaar moet het wel een woord zijn dat te maken heeft met de omslag in zorg en welzijn. De kanteling dus. We zijn per slot van rekening aan het veranderen, zitten in een transitie en in een transformatie bovendien!

Daarbij zijn we druk bezig met decentraliseren en dat noemen we 3d. Als we dan na veel worstelen de opgave hebben volbracht dan mogen we er ook wel vanuit gaan dat we nu eindelijk die rotstip op de horizon gevonden hebben.

Voorkant, de voorkant, aan de voorkant. Aan de voorkant doen we van alles en dat doen we vooral om het aan het eind af te kunnen hechten. Maar eerlijk, heel eerlijk, echt heel, heel eerlijk. Nou nee, laat maar.

Als u nu nog twijfelt dan kunnen we ook nog de Engelse varianten van stal halen. In die groep zien we vooral functietitels opkomen als changemanager of als je echt heel erg goed bent dan heet je game changer. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Coach wel, jazeker coach, wie is er geen coach? Lang leve de coach in 2014.

Als laatste hoorde ik onlangs de term zacht landingsjaar vallen. Hiermee wordt 2015 bedoeld en het houdt in dat verschillende gemeenten flinke budgetten hebben gereserveerd om alle onvolkomenheden af te kopen die met de drie decentralisaties gepaard gaan. Toen verging mij de lust tot gekkigheid weer even. De klap komt later.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *