Kuren

Als minimale bijdrage aan werk tijdens vakantie heb ik me verbaasd over een klein stukje vermenging van gezondheidszorg en toerisme in Duitsland.
Ook wij als buren weten dat kuren in Duitsland een ernstige zaak is. Het nemen van een bad in mineraalrijk water kent een gezondheidswaarde in de Duitse cultuur die wij ons nauwelijks voor kunnen stellen. Vaak is de kur verzekerd en onderdeel van een behandeling. In Nederland is een eventueel kur arrangementje een versierseltje in het aanvullend pakket en blijft ongebruikt.

Ook in Ostfriesland is kuren groot. De Duitse waddeneilanden staan in het teken van kuren en baden en ook de kust van het vaste land is er op ingericht. Dit kan voor enkele bijzondere beelden zorgen die leiden tot milde verbazing en soms zelfs tot ongeloof.

Als toerist overnacht je op een camping of in een hotel en misschien heb je wel een leuk appartement. Per overnachting betaal je automatisch een zogenaamde Kurbeitrag. Denk aan een forse toeristenbelasting. Hiervoor krijg je een kaartje met een barcode, de zogenaamde Nordsee servicecard, en een boekje waarin een aantal locaties staan waar je korting kan krijgen. Korting krijg je bij gezonde activiteiten, bij een overdekt zwembad pal aan het strand, gevuld met zeewater (milde verbazing). Bovendien geeft de servicecard geeft je toegang tot de stranden van Wangerland.
Even een momentje om het langzaam door te laten dringen…….. de servicecard geeft je toegang tot de stranden van Wangerland (grote verbazing …hoe bedoel je dit?).

Als Hagenaar denk je al gauw dat dat wel los zal lopen. Maar nee hoor. Aangekomen bij de parkeerplaats bij het strand zie je een dijkje van ongeveer drie meter hoog met om de 300 meter een betonnen trap. Eenmaal bovenaan de trap en op het dijkje aankomen zie je tussen de voet van de dijk en het strand een huisje voor kaartverkoop en een hek met tourniquets er in. (ongeloof).
Jawel, om op het strand te mogen en van het geneeskrachtige waddenwater te kunnen genieten moet je even je servicecard door de scanner halen.

Nu wil het geval dat wij hier in regio Haaglanden een overvloed hebben aan Noordzeewater, kilometers strand en talloze strandopgangen. Als de gezondheidszorg en de kustgemeenten hun handen ineen slaan dan zie ik een dijk van een exportproduct voor me.