Zeg Maar……

Als we, zeg maar, de organisatie 3.0 ontwikkelen en het slimmer organiseren dan kunnen we natuurlijk gemakkelijk meer met minder doen.
Aan ‘zeg maar’ hoeven we verder weinig woorden vuil te maken. Dat is gewoon vulling, evenals ‘du moment’ en ‘ècht hè’.
Van de organisatie 3.0 kunnen we zeggen dat het natuurlijk puur een kwestie ven versiebeheer is. Na versie 1.0, 1.1 en 1.2 hebben we de organisatie 3.0 uitgevonden. Versie 2.0 heb ik in het spraakgebruik gemist. Blijkbaar hebben we op het gebied van  organisatieontwikkeling een hele grote stap gemaakt in 2013.
Dat is natuurlijk ook wel logisch, want we zijn de zaken slimmer gaan organiseren. Tja, en als je dat gaat doen, dan kan het hard gaan hè.
Slimmer organiseren snap ik wel een beetje. We hebben het vergoedingenstelsel binnen de AWBZ ook flink uit de klauwen laten lopen in de afgelopen decennia.
Youp van ’t Hek constateerde jaren geleden al dat het niet lang zou duren voordat je, je kanariepietje aan een meniscus zou kunnen laten behandelen. Volledig vergoed welteverstaan!
Mijn gevoel zegt dat het slim is om misbruik van regelingen aan te pakken, onzinvergoedingen te schrappen en reële prijzen voor diensten te gaan rekenen. Dat levert veel besparing op en voldoet
aan het rechtvaardigheidsgevoel van mensen. Slimmer organiseren, zeg maar.
Meer met minder doen is heel goed mogelijk door kritisch ten opzichte van elkaar te zijn op prijs en op prestatie. Juist wij in de non‐profit hebben wat moeite om scherp te onderhandelen en gemaakte afspraken vast te houden. We voelen ons al snel ongemakkelijk als het om de prijs gaat en we zijn soms iets teveel voor rede vatbaar als blijkt dat de afgesproken prestatie niet  gehaald wordt. We zijn dan ook een graag geziene klant bij leveranciers en dienstverleners in de commerciële sector.

We staan nu vlak voor de jaarwisseling aan ‘de achterkant’ van het jaar 2013. Het jaar waarin steeds meer voelbaar wordt welke grote veranderingen het zorgstelsel ondergaat. We hebben dit jaar geleerd dat we juist aan ‘de voorkant’ de zaken goed moeten regelen om de resultaten verderop te halen.
Ik zeg…. doen!