Integraal beleid

De kiezer heeft gesproken. Zo heet dat dan in de week na de verkiezingen. Als we even een korte rondgang door de regio doen zien we dat Wassenaar vooral bestaat uit vijf soorten VVD, waarvan er één de VVD echt is. In Rijswijk zien we eenzelfde lokale wildgroei en Leidschendam-Voorburg is toch een beetje het braafste jongetje van de klas in dit geweld. Alle ogen waren natuurlijk op Den Haag gericht. Wie wordt daar het grootste PvdA of PVV? En zoals altijd….. waar twee honden vechten om een been…..

D66 heeft dus gewonnen en daarmee PvdA en PVV het nakijken gegeven. Over de laatste hoeven we het denk ik niet te hebben. De PVV zal geen rol spelen in de coalitieonderhandelingen want dat wilden ze om te beginnen al niet. Bovendien heeft deze partij het op het moment veel te druk met het aandragen van hout voor haar eigen brandstapel. Laten we ze daarbij niet storen. Binnen de coalitie 2010-2014 zijn de verhoudingen goed door elkaar geschud. Bovendien komt deze coalitie nu net wat tekort om door te gaan . Als deze club wil doorgaan is er deelname van nog één kleine partij nodig met tenminste anderhalve zetel.

De Haagse campagne ging in aanloop naar de verkiezingen maar bitter weinig over welzijn en zorg. Toch krijgt de gemeente hier grote verantwoordelijkheden. In de komende jaren wordt ingezet op een verschuiving van zorg en verzorging naar preventie en eigen regie. Dit zijn verantwoordelijkheden die volgens mij in het niet vallen bij de vraag of er wel of niet een Spuiforum moet komen. Ik hoop dat bij de formatie van een nieuw gemeentebestuur goed nagedacht wordt over de rol van welzijn en zorg en hoe deze tot nu toe gescheiden grootheden elkaar kunnen versterken. Een programma voor de komende vier jaar is een noodzaak maar liever nog kijken we waar we over 20 jaar willen staan. Een goede start van de coalitie-onderhandelingen zou kunnen zijn om in deze periode volksgezondheid, sport en welzijn wèl in één portefeuille onder te brengen.