En dan te weten dat ik tot mijn 35e heb gedacht dat ik geen tomaat lust. Ik lust blijkbaar geen vieze tomaat, en daar hebben we er in Nederland genoeg van. Van die harde, bleke, waterige tomaten met een vieze smaak.
Goede tomaten zijn rijp. Erg belangrijk want pas in de laatste fase ontwikkelen ze hun suikers. Goede tomaten zijn ook een stuk duurder dan de harde bleke jongens, maar zeker de moeite waard!
Ik kreeg trouwens een vraag over het ontvellen van tomaten.
Pannetje water opzetten, tomaten met een scherp mes aan de onderkant een kruisje geven, 20 seconden in kokend water en direct in het koude water onderdompelen. Nu kan je de velletjes er gemakkelijk afpeuteren.
Wat heb je nodig?
Een paar lekkere tomaten
1 of 2 teentjes knoflook
Paar blaadjes verse basilicum
Italiaanse bol
Lekkere olijfolie
Zout en peper
Het loont dus de moeite om wat meer te betalen voor lekkere tomaten. Je proeft het zeker.
Tomaat ontvellen (zie hierboven) en snij ze in vieren. Verwijder de zaadlijsten en natte binnenkant. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes. De knoflook ook in kleine blokjes snijden (gesneden knoflook smaakt minder scherp dan knoflook uit de knijper). Basilicum grof hakken. Bij elkaar doen met flink wat olie en op smaak brengen met peper en zout.
Italiaanse bol in plakken snijden en de plakken roosteren in de broodrooster.
Als ze een beetje afgekoeld zijn de tomaat er op doen.