Boerenkool met worst

Een echte Hollandse wintergroente.

Ik vind boerenkool het lekkerst als het fijn gesneden is. Het is belangrijk om de boerenkool 10 min. te laten koken voordat je de aardappels erbij doet. Wie wil er nou een stugge hap!
De worst is een moeilijk punt. Er zijn grofweg 3 categorieën:
-De voorverpakte fabrieksworst. Daar hoeven we het verder niet over te hebben.
-De worst van de gemiddelde slager in het westen van het land. Best aardige worst maarrrrr meestal niet gerookt. De worst wordt op smaak gebracht met rookpoeder of rookvloeistof, en dat proef je, meestal een hele avond lang, De worst is vrijwel altijd al gaar. Je kan hem bij wijze van spreken in de magnetron opwarmen.
-De echte rookworst. Buiten de Randstad zijn er nog genoeg slagers te vinden die hun rookworst echt roken. De worsten worden aan stokken gehangen en gaan een paar uur de rookkast in. In die rookkast ligt onderin wat smeulend houtmot of zaagsel. De wost wordt niet gaar maar wel beter houdbaar  doordat er vocht aan de worst onttrokken wordt. Dit is de worst die je 10 a 15 minuten op de aardappels legt om gaar te worden en te “wellen.”

In 2017 heb ik het dagboek van opa uitgegeven. Hij was slager in Renkum. De rookkast die hij heeft laten bouwen in 1948 bestaat nog steeds en slager vd Bovenkamp rookt er nu zijn worst in. Ik kan er 1 (of een paar) voor je meenemen als ik er weer ben.

Wat heb je nodig
250 gr boerenkool
500 gr aardappels
100 gr gehakt
1 rookworst
150 ml warme melk
Klontje boter of een beetje creme fraiche
zout, peper

Hoe maak je het
Doe de boerenkool in een ruime pan met een klein laagje water en wat zout. Aan de kook brengen en na 10 minuten de aardappels er bij doen.  Laten koken tot de aardappels gaar zijn (ong. 20 minuten). Laatste kwartier de rookworst op de aardappels leggen en laten wellen (niet in het water maar boven het water want dan barst hij!) Ondertussen rul je het gehakt in een koekenpannetje met wat peper en zout. De boel afgieten.  Worst inpakken in alu-folie. Klontje boter (of een lepel creme fraiche), gehakt en warme melk er bij en stampen maar. Even proeven of er nog peper en zout bij moet.